Jaap Rijkenberg

Jaap Rijkenberg jaap site.jpg

Jaap Rijkenberg (1947) groeide op in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Het toeval wilde dat de fotografe Annemie Wolff (waarvan werk elders op deze site te vinden is) om de hoek woonde. Bij haar maakte hij kennis met de fotografie en raakte gefascineerd  door het donkere kamerwerk.
Hij volgde de Fotovakschool in Den Haag en kreeg  korte tijd later opdracht van de gemeente het stadsbeeld vast te leggen (zie site). In het begin van de zeventiger jaren legde hij zich toe op luchtfotografie: hij maakte opnamen van bedrijven en verkocht ze de foto’s.

Als een van de eersten in Nederland ging hij bezoekers fotograferen in dierenparken. Hij sloot zijn eerste contract met dierenpark Wassenaar. Geleidelijk bouwde hij zijn zaak uit totdat hij in vrijwel alle dierentuinen en een aantal pretparken een verkooppunt had. Voor evenementen op locatie, zoals Sail Amsterdam, beschikte hij over een tot rijdende donkere kamer omgebouwde vrachtwagen. Zelf fotografeerde hij nog uitsluitend in familiekring, maakte prachtige natuuropnames en richtte zijn creativiteit vooral op zijn bedrijf.

De laatste jaren leefde hij, getroffen door ziekte, tussen hoop en vrees. Hij overleed in november 2009.


Voor foto's van Jaap Rijkenberg klik op Foto Archief in de rechter kolom