Scheepvaart Mus.

Scheepvaart Mus.


De haven van weleer verbeeld
In 2004 toonde het Scheepvaartmuseum in Amsterdam foto’s die Annemie Wolff tussen 1946 en 1963 maakte voor de Vereniging ‘De Amsterdamse Haven’ (tegenwoordig de Amsterdam Ports Association). De foto’s van Wolff, allen originele afdrukken op klein formaat, geven een beeld van het herstel van de Amsterdamse haven na de oorlog.

Recenties:

Uit de Fotograaf: "Een uitermate boeiende tentoonstelling van foto's met gevoel voor schoonheid, licht, compositie en timing. Veel menselijke elementen, zonder dat de havenwerkers de belangrijkste elementen werden en met en goed oog voor detail. De foto's zijn contrastrijk, sfeervol en allen reeds historisch.

Annemie Wolff-Koller maakte echter meer. Ze werkte bijvoorbeeld ook voor een kookrubriek in de Margriet (en schreef tevens de recepten), ze maakte portfolio's voor voornamelijk Joodse theaterartiesten, ze werkte voor Ford, NDSM, Polak & Schwartz en Schiphol.

Een aardig onderdeel in het werk van zowel Annemie als Helmuth is een opdracht van de Rotterdamse Lloyd om cruises naar Marokko en Algerije te promoten (1938/39). Negatieven daarvan zijn bewaard. Mooi werk, onder andere van vrouwen en kinderen, die je zeker bijzonder kan noemen in de toenmalige moslimwereld.

Afgezien van het onalledaagse levensverhaal van Annemie en Helmuth Wolff is hun werk te belangrijk om in de vergetelheid te verdwijnen. Er zitten klassiekers tussen."

Door Wim Broekman

 

 

Exp 2004 -best.jpg
[ Foto: Kinkorn ]